Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2017 23:19 - Корабно
Автор: pushek Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1282 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 за тези, които няма да разберат и за малкото, които знаят! 
Корабно
                                           Епилог
       Клиперът радостно пореше вълните. Не му тежаха обрастванията. ,,Корабната брада" беше старателно изстъргана. Корпусът боядисан, а палубите и мачтите, грижливо насмолени. Такелажът потегнат, където е нужно катраносан. Платната изкърпени. Вантите сменени и обтегнати. Месингът блестеше от полировка. Плаваше на мечтан каботажен рейс!
Какво не бе видял през дългата си служба? В какви надпревари не бе участвал? Не можеше да преброи пластирите под ватерлинията си. Сменяха се капитани и боцмани. Познаваше всяка плитчина по бреговете на континентите, не веднъж беше засядал. Знаеше да чака прилива, за да се освободи от прегръдките на грунта. Влизал не веднъж в неравни битки с щормове, намирал окото им, достигал бряг на крен и оцеляващ. Клиперът беше акостирал не веднъж сред екзотични атоли, пред красиви лагуни и в ледени води на севера. Да, в ледени! Непригоден за северни маршрути, беше му се налагало да се справя с непосилни задачи. Силата му беше в бързината и топлите води на пасифика. Заиграването с пасатите в бакщаг, бейдевинд и халфвинд бяха приятна занимавка при умел капитан. Смелостта на някои от тях беше легендарна. Службата с тях - удоволствие. Партнираше в желанието им за слава и почести. Носеше рани от неумелите и пазеше живота на екипажите. Лесно беше със справедливите и строги боцмани. Палубите му бяха винаги измити, салетът блестеше от чистота, каютите на помощниците подредени, а капитанските покои вдъхваха респект. Койките и хамаците на екипажа почистени и поддържани. Стоките надеждно укрепени и наредени. Не му тежаха дрейфовете с такива боцмани и капитани. Екипажът не бездействаше в такива моменти, а се грижеше за него. С лекота заобикаляха коварния нос Хорн и преодоляваха бурите до Добра надежда. Имал е надежда Жуау Втори, имаше надежда и клиперът - каботаж. Появилите се параходи му отнемаха радостта от пътуванията. Бяха с голяма водоизместимост и не зависеха от ветрове и течения. Работници без дух и душа, които не подбираха пристанища и кейове по красота, а единствено според газенето си. Не мечтаеха за пристан, като него, а за обороти и печалби. Лутаха се в неразбирането на девиацията си и все пак пристигаха в пристанищата. Имаше случаи на сериозни аварии и загуба на параходи, екипажи, и стоки. Ето - след половин век служба, заради тяхната напоритост и безскруполност си мечтаеше за бряг и пристан. Не го плашеха битки и надпревари, но техническите възможности бяха коренно различни. 
    Сега акостира на непознат бряг. Бряг с бързоводни и бистри реки, с тучни поля, с плодородни ниви, с планини и гори. Невиждани дъбове, буки, мури и ели пълзяха по снагите на тези планини. Пъстроцветни цветенца сияеха по полетата. Зеленината не беше, като на Карибите, друга е - спокойна и освежаваща. Красота! 
   Качиха го на стапели. Това ще бъде Пристанът му!



                                                               13.10. 2016 г.   Д. Костадинов                                      



Гласувай:
6



Следващ постинг

1. flymore - Разбрах едно...
07.02.2017 15:32
любовта към порене на морски вълни, далеч от суетата на злободневието, усещането за красивото във взаимоотношенията между хора, избрали пътя на живота си. Какъвто и да е той, човек копнее за свой пристан...
Удоволствие е срещата ми с творчеството Ви!
Благодаря и бъдете щастлив в пристана си!
цитирай
2. pushek - flymore
07.02.2017 21:26
Добре дошъл е всеки с добри намерения! Благодаря за посещението! Моите почитания!
цитирай
3. krassko - Беше удоволствие да го прочета.
27.02.2017 22:08
Но това е епилог. А къде е началото?
Разбирам, че добре познавате морската терминология,
но явно знаете доста и за дърветата, защото са подредени
така както ще ги видите когато изкачвате планината. :)
Но най интересното е, че разказа е написан по неписаните
правила в Нета за размер. Екран до екран и половина на монитора.
Поздрави!
цитирай
4. pushek - Добре сте дошъл, krassko!
02.03.2017 12:26
,,Познанията" са нещо непостижимо, според мен. Някакви знания имам разбира се, според ценз, професионални занимания и неочаквани опитности. До нови срещи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pushek
Категория: Забавление
Прочетен: 36841
Постинги: 16
Коментари: 33
Гласове: 458
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930