Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 11:54 - АРХЕОЛОЗИТЕ КОРЕГИРАТ ИСТОРИЯТА
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 3499 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 „АРХЕОЛОЗИТЕ КОРЕГИРАТ ИСТОРИЯТА

Тел- Авив. Археолози от Израел стигнаха до извода, че основните положения в Библията не отговарят на историческите реалности. Според тях, библейски период в историята на Израел… не е имало, както не е имало Изход от Египет, странстване из Синай, обсада на Йерихон от Иисус Навин, великите държави на Давид и Соломон. От сензационното съобщение на вестник „ Гаарец”, позоваващо се на мнението на археолога Зеев Херцог, следва , че указания период в историята ( 10 век преди новата ера ), съдейки по резултатите от изследванията, ” не съществува ”. 70 години разкопки на територията на днешен Израел и Палестина не са дали нито едно потвърждение на фактите, изложени в Стария Завет. По думите на професор Херцог, ” това е трудно да се приеме, но народа на Израил не е излязъл от Египет, не се е скитал из пустинята, не е завоювал Обетованата земя и не са живели тук всичките десет колена ”.     Прославената държава на цар Давид не е било велика регионална сила, а малко племенно княжество. Статията в ” Хаарец ” прокоментира в интервю за израелско радио друг историк и археолог – Яир Камайски : ” За разлика от гръмките заглавия във вестниците, ние говорим за много по-важни и сериозни предания, информацията в Стария Завет за периода преди 9- 8 век п.н.е. , не се явява исторически. Да, ние не можем, основавайки се на данните от разкопките, да потвърдим изхода от Египет, завладяването на Израил от Иисус Навин, не можем да докажем съществуването на Авраам и огромната империя на Давид и Соломон. Например, в Библията се говори за държавата на Давид като за Израилско царство…Но намерения в Тел-Дан, в гората Хермон обелиск, отнасящ се към 9 век , свидетелства за съществуването само на ”Държавата на Давид ”, тоест княжества, начело с династията на Давид. Йерусалим е бил мизерен град с население от порядъка на 3,5 – 4 хил. човека. За каква империя може да се говори?”

Камайски отхвърли предположението, че археолозите засега все още не са намерили доказателства за съответствието на Стария Завет на историческата истина.

Израил, каза той, е мястото с най-интензивни разкопки в целия свят.

Ученият приведе още два примера. Например, знаменития Йерихон е разкопаван осем пъти, и следите от тези разкопки се виждат из целия град и околностите.За съжаление, града не е съществувал по времето на Иисус Навин

.И в Йерусалим не са намерени никакви свидетелства от монументалното строителство, които да се отнасят за периода на Давид и Соломон.

” Може да се каже, че свидетелствата на Библията за събитията от 10 век пр.н.е не са повече от легенда, в която има малка частица рационалност.

…Нещо, разбира се е имало, но далеч не в тези мащаби, както се описва в Стария Завет…” смята Камайски.”.



Тагове:   библия,   Стар завет,


Гласувай:
4



1. horos - Това го пиша
16.01.2019 11:56
във връзка с предишната тема. Виждате как и израелските археолози отхвърлят тълкувателите на Библията.
цитирай
2. horos - Извод
16.01.2019 12:36
Щом като израелските археолози отхвърлят възможността библейските събития да са се случили на територията на Израел, то тогава ще трябва да ги потърсим на друга територия, по друго време. Не може всичко в Стария завет да е мит, само защото не се доказва там. Тук, на Балканите, всичко се напасва отлично.
цитирай
3. shtaparov - Правилно- според мен повечето т...
16.01.2019 15:08
Правилно- според мен повечето тогавашни сгради включително Храма са били скромни и са приличали повече на дървени бараки,а момументалните им заместители са построени доста векове по-късно.
цитирай
4. staler - Историята е слугиня на силните на ...
16.01.2019 15:30
Историята е слугиня на силните на деня и така е било винаги.
цитирай
5. horos - "Правилно- според мен пов...
16.01.2019 20:30
"Правилно- според мен повечето тогавашни сгради включително Храма са били скромни и са приличали повече на дървени бараки,а момументалните им заместители са построени доста векове по-късно."

Аз мисля, че израелските археолози много добре знаят какво да търсят и къде. Те не могат да докажат, че библейските събития са се случили на територията на Израел. И в останалия свят никой не може. Всички казват "Така е прието и няма нужда от доказване!". А фактите и логикага говорят друго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654495
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031