Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2019 06:16 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 1 ЯНУАРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 1 ЯНУАРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Защо трябва да се слуша Църквата а не някои човек, които мисли, противното на Църквата, па макар той да е наречен най- великия мислител? Затова, защото Църквата е основана от Господ Иисус Христос, и за това, защото църквата е вдъхновявана и ръководена от Божият Свети Дух. Още, за това, защото Църквата е държава на светиите, градина с благородни плодове. Ако някой въстане против държавата на светиите, значи той не е свят, тогава, защо да слушаме него? „Църквата е ограда“, казва премъдрият Златоуст; „ако си вътре, вълк не влиза; ако излезеш, зверовете ще те уловят…Не се отделяй от Църквата, нищо по-силно няма от Църквата. Църквата ти е надеждата, Църквата спасението. Тя е по-висока от небесата, по-твърда от камък, от земята по-широка; никога не остарява, винаги се подмладява“.

 

БЕСЕДА за необходимостта да се отклоняваме от злото и да вършим добро

 

Нека се отклонява от зло и прави добро ( Псал.33. 15)

 

Тези думи се отнасят за нашия труд, който трябва да положим тук на земята и в земята, т.е. на тази материална  земя и в това материално тяло. Какъв, значи трябва да бъде нашия труд? Да придобием два навика; единия да се отклоняваме от злото, другия – да правим добро. А кое е зло и кое добро непълно и неясно ни подсказва нашата съвест, защото е помрачена от греховете; а Христовата наука – в пълнота и ясно. Какво иска от нас Господ, братя? Иска, както нашите олтари винаги са насочени към Изток, така и нашите души да са насочени към доброто. Да загърбим злото, да го зарежем в сянка, в бездната на забравата, в тъмнината на миналото, а ние, от година на година, от ден на ден да се стремим към доброто; да мислим за доброто, да копнеем за доброто, да проповядваме доброто и да вършим добро. Господ иска зидари, а не разрушители. Защото, който зида добро, чрез него разрушава злото. Който пък се отклони и върши зло, скоро забравя да върши добро и се превръща в злосторник. „Отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто“ ( Рим. 12, 9 ) ни учи Христовия апостол. Мрази злото, но не мрази човека, който върши зло, защото той е болен. Ако можеш, лекувай болния, но не го убивай с твоята омраза. Прилепяй се към доброто, само към доброто, защото Бог е съкровищница на всички блага.

О, Господи, добри и вседобри, научи ни да се отклоняваме от злото и да вършим добро за Твоя слава и за наше спасение. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765321
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031